Päiväys ja aika
24.11.2019
13:00 - 14:00
Tapahtumapaikka
Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, Loimaa
Nykyisin pidämme normaalina keittiötä, jossa on upotetut kaapistot, tiskiallas, kuivauskaappi sekä lukuisia kodinkoneita. Tämän tyyppinen keittiö alkoi kuitenkin saada muotonsa vasta 1900-luvun alusta alkaen. Miten ruokaa laitettiin sitä ennen? Milloin tiskialtaat ja upotetut kaapistot ilmestyivät keittiöihin? Entä jääkaappi? Nämä ja monet muut asiat selviävät Sarka-sunnuntaina 24.11, kun Suomen maatalousmuseo Sarassa tutustutaan keittiöiden ja ruuanlaiton historiaan.
Ruokamuseon projektisuunnittelija ja arjen historian tutkija Laika Nevalainen kertoo klo 13 alkaen Seminaaritila Riihessä keittiöiden historiasta esitelmässään Ei ruokaa ilman keittiötä? Esitelmä keskittyy erityisesti 1900-luvun alkupuoleen, jolloin keittiöiden suunnitteluun alettiin Suomessa kiinnittää huomiota ensimmäistä kertaa. Teollisuudesta tuttu rationalisointi ulotettiin koteihin ja kotitalouksien kansantaloudellista merkitystä alettiin korostaa. Hygieenisyys nousi tärkeäksi tekijäksi asuntojen ja siten keittiöidenkin suunnittelussa.
Kuun viimeisenä sunnuntaina Sarka-museolla vietetään Sarka-sunnuntaita, jolloin museolla järjestetään jotakin erityistä ohjelmaa esimerkiksi luentojen, työpajojen tai työnäytösten muodossa. Sarka-sunnuntaina museon näyttelyihin on vapaa pääsy.
Sarka-sunnuntai 24.11.
Laika Nevalainen: Ei ruokaa ilman keittiötä?
Seminaaritila Riihi klo 13
Haluatko lisätä järjestämäsi tapahtuman, tilaisuuden tai retken kalenteriin, tilaa tunnukset osoitteesta:
tapahtumakalenteri@loimaa.fi
Tapahtumien lisäys on erittäin helppoa. Katso ohjeet tästä.
Tapahtuman ilmoittaja vastaa sisällöstä.